att identifiera en fiende

när allt är fel. när allt skiter sig. när allt faller samman. när hela livet känns som en återvändsgränd. när man trampar runt i samma cirklar. om och om igen. när barndomen sög och skolan inte funkade. när alla vännerna berättade samma historia. när främlingar tjatade om möjligheter. och framtiden. den förbannade framtiden som enbart verkade träda fram som en hägring. när den omtalade förändringen, förbättringen uteblir. den totala besvikelsen. uppgivelsen. likgiltigheten. innan livet ens har hunnit börja. att ge upp alla chanser för att undvika fler besvikelser. förlustens sorg har borrat djupa hål och ur dem läcker hen som var du. kvar finns ett skal, tomt på dig. 




nu brinner london. eldens hetta väcker hopp om förändring. du ger uttryck för din ilska och sorg varje gång stenen krossar rutan. varje glasskärva är en liten seger för dig och de som är som du. ni som känner er svikna. för att livets saga varken hade någon lycklig början eller lyckligt slut. ni har identifierat en fiende - någon att beskylla för allt det som gått fel. nu tänder vi fyr. nu kastar vi sten. nu förstör vi för er såsom ni förstört för oss. nu ger vi tillbaks på det enda sätt som känns möjligt. uniformer som triggar. vem är ni att bestämma över oss? vi lever parallella liv i samma stad. ni ser oss aldrig. men nu, nu ser ni. er rädsla ger en känsla av makt. vem bryr sig om framtiden när den ändå inte existerar. en timme i rampljuset. då det kändes som vi gjorde något. även om vi inte visste vem vi slogs emot. även om vi inte visste vem som var fienden. det kändes rätt. och stort. viktigt och nödvändigt. 

jo, och så de opportunistiska. lycksökarna. de som hade tråkigt. äntligen händer det något och så drogs de med i mobben. 

en synlig fiende kan man ta strid emot även om man vet att helhetsbilden är mer komplex än så. det är svårt att stå upp för det som är fel när man inte vet vad det är. 

Kommentarer

Populära inlägg